Ki vagyok én?

Az informatika oktatása életem részévé vált, és jelenleg is ez teszi ki szakmai életem legnagyobb részét.

Dr. Nagy Enikő vagyok, mérnök informatikus, angol, informatika mérnöktanár, egyetemi docens.

Szakmai pályafutásom története főleg az emberek segítéséről szól. Munkatapasztalatomat az informatikával, mint tudományággal eltöltött idő, valamint az informatika oktatása az általános, a középfokú, és a felsőoktatás területén jellemzik. Állandó küldetésemnek tekintem az emberek informatikai kompetenciáinak fejlesztését. 

Tudományos fokozatomat az informatika-oktatáskutatási területen szereztem a Pécsi Tudományegyetemen. Elmondhatom, hogy az informatika képzési területeit, annak fejlődését folyamatosan figyelemmel követem a kisiskolás kortól egészen a legmagasabb fokú informatikus képzésekig. A képzések lebonyolításában és fejlesztésében is nagy előszeretettel, lelkesedéssel és odafigyeléssel veszek részt. Szakterületi figyelmem és munkásságom az informatikán belül szakspecifikusan az adatbázisokra és a hozzá kapcsolódó témákra fókuszál. 

Az oktatáson és oktatásfejlesztésen kívül több informatikai projektben is dolgoztam az elmúlt 20 év alatt. A teljesség igénye nélkül szerepeltek közöttük webfejlesztési, szoftverfejlesztési és adatelemzési feladatok is. A projektekben egyaránt végeztem operatív, koordinálási és vezetői tevékenységeket. 

Mindazon túl, hogy hivatásomat hobbimnak is tekintem, ezeken kívüli fennmaradó időmet szívesen töltöm sporttal, utazással és kirándulásokkal barátaim és a kedvenc törpe tacskó kutyám körében. Kedvenc sportjaim a síelés és kerékpározás. 

Szakmai életrajz

Felsőfokú tanulmányaimat a Miskolci Egyetem Dunaújvárosi Főiskolai Karán kezdtem, ahol 1999-ben, Mérnök Informatikus, Angol, Informatika mérnök-tanár diplomát szereztem. Ehhez az időszakhoz tartozik első jelentősebb szakmai, tanulmányi sikerem. 1997-ben megnyert Tempus pályázattal egy posztgraduális képzés keretében az angliai University of Huddersfield hallgatója lehettem. Itt töltöttem el a tanári diploma megszerzéséhez szükséges oktatási gyakorlati időt is.

A következő időszakban az informatikai szakterületen képeztem tovább magam, és 2005-ben informatika tanári végzettséget szereztem az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Informatika Karán. Doktori tanulmányaimat 2008-ben kezdtem a Pécsi Tudományegyetem „Oktatás és társadalom” Neveléstudományi Doktori Iskolájában.

2014. november 5-én védtem meg disszertációmat.

Az 1994-ben kezdődő és 2006-ig tartó időszakban a közoktatásban dolgoztam. Egészen fiatal koromban a kalocsai Kertvárosi Általános Iskola pedagógiai asszisztenseként, majd a bajai Jelky András Szakközépiskola angol nyelv és informatika tanáraként erősítettem az középiskolai kollektívát. Később sem váltam meg a közoktatástól, így óraadóként is 2007/08-ban az ugyancsak bajai, Türr István Gazdasági Középiskola informatika tanáraként, majd a szekszárdi Kolping Katolikus Iskola tanáraként dolgoztam. 

2009-től, 2016-ig, a Pécsi Tudományegyetem oktatójaként először, mint műszaki tanár, később, mint egyetemi tanársegéd tevékenykedtem az Illyés Gyula Karon, majd egyetemi adjunktusként a Műszaki és Informatikai Karon.

2017-2018-ban a Dunaújvárosi Egyetemen és a Corvinus Egyetemen óraadóként az Adatbázisokkal, mint szakterülettel foglalkoztam.

2016-tól 2021-ig a Szent István Egyetem, Kaposvári Campusán, egyetemi docensi kinevezéssel a Módszertan Intézetben dolgoztam.

2021-től az Óbudai Egyetem, Neumann János Informatikai Kar, Kiberfizikai Rendszerek Intézetében dolgozom; egyetemi docensként látom el feladataimat.

Mint az egyetem oktatója, vezetem az informatikai kurzusokat, de ezen felül feladatom a szakdolgozati témavezetés és opponálás is. Kari szakkollégiumban mentorként tevékenykedtem. A karok kompetenciájába tartozó képzési stúdiumokat végző és kutatási tevékenységet folytató hallgatók szakmai előmeneteléhez támogatást nyújtok, hogy tudományos célkitűzéseik megvalósítását segítsem. Záróvizsga bizottsági tagként szerepelek, és folyamatosan tananyag fejlesztési munkát végzek. Műszaki szerkesztőként jelentős tevékenységet végeztem tananyagok digitalizálása területén is.

Oktatási területen, nemzetközi szinten is jelentős tapasztalatot szereztem. Többek között Angliában, Szlovákiában és Belgiumban végeztem oktatási tevékenységet ezekben az években. 2015-ben, nyáron 6 hetes amerikai tanulmányúton vettem részt Denverben, Colorado államban az USA-ban.

Életem során az oktatott tantárgyaim az alkalmazott és fejlesztői informatikai szakterületekre egyaránt fókuszálnak, amelyek széleskörű ismeretet és rutint feltételeznek és igényelnek. Főbb oktatott ismeretkörök: Informatika, Adatbázisok, Üzleti informatika, Irodai szoftverismeret, Programozási alapok, Algoritmizálás, Digitális pedagógia, Turisztikai szoftverismeret.

Oktatási tevékenységeimmel párhuzamosan kutatás-fejlesztési projektekben is részt veszek. 2016-2019 időszakban műszaki fejlesztési folyamatokban vettem részt, melyekben a számomra kijelölt műszaki feladatok felelős ellátása voltak a céljaim. Ezen a területen fejlesztési, tesztelési és dokumentációs feladatokat láttam el.

2018-2020 időszakban a Kaposvári Egyetem GTK Szervezetfejlesztési kabinet keretei között is jelentős szervezési, fejlesztési és kutatási tevékenységet végeztem.

2020-tól tagja vagyok a Neumann János Számítógép-tudományi Társaságnak, a Multimédia az oktatásban szakosztályban.

Jelentősebb szakmai utak és továbbképzések

2020. március – április Oracle Database Design and Programming with SQL, Oracle Academy. Oklevél a tanfolyam elvégzéséről.

2020. február Eperjes (Presov), Szlovákia, Prešovská Univerzita v Prešove, Projektmunka, Egyetemi együttműködés szervezése

2019. március Eperjes (Presov), Szlovákia, Prešovská Univerzita v Prešove, Staff mobility, Erasmus

2018. április Eperjes (Presov), Szlovákia, Prešovská Univerzita v Prešove, Projektmunka, Egyetemi együttműködés szervezése

2015. június 8- 2015. augusztus 8. Részvétel a Metropolitan State University of Denver, Colorado, USA által szervezett „Professional development program on English Language and American Culture” c. képzésen. Oklevél a tanfolyam elvégzéséről. 

2014. május 22- 2014. május 30. Részvétel a Tempus Közalapítvány által szervezett „EU English professional language course for lecturers in higher education and PhD students in the South Transdanubium region” c. képzésben. Oklevél a tanfolyam elvégzéséről.

2013. október 7 – 2013. október 13. Kortrijk, Belgium, VIVES University, Oktatói mobilitás, Erasmus

2011. október 20 – 2011. október 27. Veda pre vzedalnie – vzedalnie pre vedu: Tudomány az oktatásért – oktatás a tudományért konf.: Nyitra, Szlovákia Konstantin Filozófus Egyetem, Közép-Európai Tanulmányok Kara

2011. október 7 – 2011. október 9. Scenes of tourism education IV. International Conference The role of tourism in territorial development c. konferencia helye: Gyergyószentmiklós (Gheorgheni), Románia, Presa Universitara Clujeana

2010. november 8 – 2010. november 14. Nyitra (Nitra), Szlovákia, Konstantin Filozófus Egyetem, Közép-Európai Tanulmányok Kara, Oktatói mobilitás, Erasmus

2009. április 6 – 2009. április 12. Eperjes (Presov), Szlovákia, Prešovská Univerzita v Prešove, Oktatói mobilitás, Erasmus

2004 augusztus 27 – 2004. szeptember 18. Részvétel a 277/1997. (XII. 22) sz. Korm. rendelet szerint akkreditált „Középiskolai pedagógusok képzése közép- és emelt szintű érettségi vizsgáztatásra – Informatika” c. pedagógus-továbbképzési programon. Oklevél a tanfolyam elvégzéséről.

1997. szeptember – 1997 december Részvétel a(z) University of Huddersfield, School of Education részképzésen, Anglia, Tempus Közalapítvány által szervezett hallgatói ösztöndíj programon. Bizonyítvány a végzésről

Mit tudok nyújtani Önnek?

Az alábbi területeken tudok Önnek segíteni gyorsan, precízen:

Kutatás/Fejlesztés – Informatika tudományághoz kapcsolódó kutatások, Adatbázis tervezés/fejlesztés/kezelés, Adatelemzés

Oktatás – Informatikai ismeretkörök oktatása alap, közép és felsőfokú szinten, Angol nyelv oktatása

Fordítás – Magyar-Angol, Angol- Magyar általános és informatikai szaknyelvi fordítások

Szakmai tanácsadás – Informatikai tevékenységek koordinálása, projektek tervezése és lebonyolítása, vonatkozó információk rendszerezése, analizálása, értelmezése

Vegye fel velem a kapcsolatot elérhetőségeim bármelyikén!